ACTION Drama Studio

Τμήματα

Κοντινό πλάνο στα χέρια ενός άντρα που κρατά σημειώσεις

Μαθήματα Θεατρικής Τέχνης

για αρχάριους


Αφορoύν σε όσους επιζητούν να έρθουν σε μία πρώτη δημιουργική επαφή με την Υποκριτική και γενικότερα με τη Θεατρική Τέχνη. Για να διερευνήσουν πρακτικά την επιθυμία τους και να ανακαλύψουν - καλλιεργήσουν μέσω της θεατρικής πράξης τις σωματικές, ψυχικές και φωνητικές τους δυνατότητες.
Ο χαρακτήρας του μαθήματος είναι εργαστηριακός (καθοριστικό το βιωματικό στοιχείο) και βασίζεται στις αρχές της συλλογικότητας και στην αντίληψη της κοινής δημιουργίας.
Η εκπαίδευση περιλαμβάνει: καλλιέργεια σωματικής και φωνητικής φαντασίας, θεατρική - μουσική έκφραση, (ε)αυτοσχεδιασμό, βάσεις υποκριτικής τέχνης.

Κάθε Τετάρτη 8.00-11.00 μ.μ.

Γυναίκες που προσπαθούν να αγγίξουν μία αιωρούμενη σφαίρα

Μαθήματα Υποκριτικής Τέχνης

για προχωρημένους


Απευθύνονται σε όσους έχουν εκπαιδευτεί τουλάχιστον για δύο χρόνια στην Υποκριτική Τέχνη σε Δραματική Σχολή, Πανεπιστημιακή Σχολή ή Εργαστήρι Θεατρικής Τέχνης και επιζητούν εξειδικευμένη εκπαίδευση στην Υποκριτική Τέχνη και ουσιαστικές καλλιτεχνικές αφετηρίες μέσα από συστηματική επαφή με την τέχνη του ηθοποιού.
Ο χαρακτήρας του μαθήματος είναι εργαστηριακός (καθοριστικό το βιωματικό στοιχείο) και βασίζεται στις αρχές της συλλογικότητας και στην αντίληψη της κοινής δημιουργίας.

Κάθε Παρασκευή 8.00-11.00 μ.μ.


Άντρας κινείται σε σκηνή

Εργαστήριο Κινησιολογίας

το σώμα ως αφηγητής


Μέσα από τις συναντήσεις του εργαστηρίου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να διερευνήσουμε ένα από τα βασικότερα μέσα επικοινωνίας με τους άλλους: το σώμα.
Ποιες είναι οι προσωπικές μας σωματικές συνήθειές, πώς μπορούμε να διευρύνουμε το κινητικό μας λεξιλόγιο, ποιος είναι ο ρόλος της αναπνοής και πώς το σώμα μας μπορεί να φτάσει σε ποιότητες και ενέργειες πέρα από αυτές που συνηθίζουμε στην καθημερινότητά μας.
Με τη βοήθεια της τεχνικής του σύγχρονου χορού, του αυτοσχεδιασμού και της σύνθεσης θα δούμε πώς μπορούμε ομαδικά και ατομικά να χρησιμοποιήσουμε την κίνηση ως μια διαφορετική μορφή αφήγησης.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε σπουδαστές θεάτρου και χορού και σε όσους θέλουν να ερευνήσουν και να διευρύνουν τις σωματικές τους δυνατότητες.
Ιωάννα Μήτσικα,
Χορογράφος, χορεύτρια

Κάθε Δευτέρα 5.30 - 7.00 μ.μ.

Γυναίκα σε στάση οκλαδόν

Μαθήματα Yoga

εργαλείο ενίσχυσης του σώματος του ηθοποιού


Στα μαθήματα αυτά θα εκπαιδευθούμε σε τεχνικές εμπνευσμένες από διαφορετικές σχολές γιόγκα. Ο στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε σωματικά, ψυχικά και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη σωματική εκφραστικότητα και ελευθερία. Μέσω σωματικών, αναπνευστικών και διαλογιστικών ασκήσεων θα ισχυροποιήσουμε τα κύρια εκφραστικά μας μέσα -τον λόγο, τη φωνή, το φυσικό σώμα- και θα αφυπνίσουμε περισσότερο το συναισθηματικό και ενεργειακό μας σώμα. Παράλληλα, θα μάθουμε να αποφεύγουμε «την κακοποίηση» του σώματος μας συνολικά, ως εκφραστικό μέσο, και θα εξασκηθούμε σε τεχνικές βαθιάς ξεκούρασης και αναζωογόνησης του.
Σκοπός των μαθημάτων είναι να ανεβάσουμε τα επίπεδα ζωτικότητας μας και την ικανότητα διαχείρισης της ενέργειάς μας, για την αποφυγή σπατάλης της, κατά τη θεατρική δράση. Αλλά και να βελτιώσουμε συνολικά τη φυσική μας κατάσταση, να ισορροπήσουμε και να συνδεθούμε περισσότερο με τον θεατρικό χώρο, τον χρόνο και την ομάδα, να αυξήσουμε την αντιληπτικότητα και την ενσυναίσθησή μας ως ηθοποιοί και ως άνθρωποι.
Ισιδώρα Λιάκου,
Δασκάλα Yoga / Ηθοποιός

Κάθε Τρίτη 6.30. - 8.00 μ.μ.


Ένα ανοιχτό βιβλίο

Το θέατρο στην εκπαίδευση

από τη θεωρία στην πράξη


Ετήσιος κύκλος μαθημάτων με τρεις θεματικές ενότητες: Εγώ και το θέατρο - Το υλικό - Πρακτική εφαρμογή. Στόχος των μαθημάτων είναι η καλλιέργεια της σωματικής και φωνητικής φαντασίας και η ανάπτυξη της δυνατότητας διαχείρισης ομάδας στο πλαίσιο συλλογικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου, γνωρίζουν και αξιοποιούν «υλικά» χρήσιμα για τη διδασκαλία του θεάτρου στο σχολείο και γενικότερα στην εκπαίδευση και αποκτούν την εμπειρία της πρακτικής εφαρμογής τους.
Αναφορικά με το θεατροπαιδαγωγικό υλικό, οι συμμετέχοντες εμβαθύνουν σε ποικίλες πρακτικές, μεθόδους και τεχνικές, χρησιμοποιώντας το Θέατρο στην Εκπαίδευση ως διδακτικό μέσο για την προσέγγιση διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων, ως εργαλείο για την προώθηση αξιών και για κοινωνική παρέμβαση, ως μορφή τέχνης με το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων.
Απευθύνεται σε δασκάλους, καθηγητές, επαγγελματίες ανθρωπιστικών σπουδών (κοινωνιολόγους, ψυχολόγους κ.α.), σπουδαστές και φοιτητές τμημάτων που στοχεύουν στο να ασχοληθούν με την εκπαίδευση αλλά και σε όσους θεωρούν ότι χρειάζονται ως παιδαγωγικό, διδακτικό και ερευνητικό εργαλείο το θέατρο στην εργασία τους.
Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων παρέχεται αναλυτική βεβαίωση συμμετοχής.

Κάθε Τετάρτη 5.00 - 8.00 μ.μ.

Ένα ζευγάρι χέρια κρατούν ένα ψαλίδι σχηματίζοντας σκιά

Το Θέατρο Αντικειμένων

Δίνοντας ζωή σε αντικείμενα, υλικά και κούκλες


Στο συγκεκριμένο εργαστήριο οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές κούκλες, καθημερινά αντικείμενα και ποικίλα υλικά, τα οποία μέσα από παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς και επιλεγμένες τεχνικές αποκαλύπτουν την αξία τους στο κουκλοθέατρο και στο θέατρο.
Το θέατρο με κούκλες, αντικείμενα και υλικά βρίσκεται στις ημέρες μας στο επίκεντρο της σύγχρονης δημιουργίας και καταλαμβάνει εξέχουσα θέση στο σύγχρονο θέατρο. Στο εργαστήριο διερευνάται ο τρόπος και ο λόγος που χρησιμοποιούνται κούκλες, αντικείμενα και υλικά με στόχο τη δραματουργία της εικόνας, ενώ ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν τις δυνατότητες των αντικειμένων για συμβολική επικοινωνία, μαθαίνοντας τεχνικές για να τα φέρνουν στη ζωή μέσω της κίνησης.
Πιο αναλυτικά, μέσα από την εμψύχωση των αντικειμένων και τη χρήση τους με διαφορετικούς τρόπους σε ένα πλαίσιο καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης, οι συμμετέχοντες εμπλέκονται σε προσωπικές ή συλλογικές αφηγήσεις και μεταφέρονται στο φανταστικό χώρο, ενεργοποιώντας μηχανισμούς άμυνας, ταύτισης, αναπλήρωσης, μετάθεσης και μεταφοράς.
Επιμέρους ενότητες που διερευνώνται μέσα στο συγκεκριμένο εργαστήριο είναι:
• Το αντικείμενο ως ερέθισμα για τη δημιουργία και αναπαράσταση ιστοριών κουκλοθεάτρου.
• Το αντικείμενο ως μέσο για τη δημιουργία θεατρικής παράστασης.
• Το αντικείμενο ως αισθητικό αποτέλεσμα (σκηνογραφίας, εγκατάσταση, κολάζ).
• Η εμψύχωση αντικειμένων και κούκλας με στόχο την επικοινωνία με οποιοδήποτε κοινό.
• Το αντικείμενο ως ερέθισμα για θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο.
• Το αντικείμενο ως ερέθισμα για τη δημιουργία και αφήγηση ιστοριών.
• Το αντικείμενο ως παιδαγωγικό μέσο για τη διερεύνηση του κοινωνικού και ιστορικού πλαισίου.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε ηθοποιούς, σε ανθρώπους της τέχνης και του θεάτρου όπως και σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, θεατρολόγους, εμψυχωτές ομάδων, φοιτητές συναφών αντικειμένων και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να εμβαθύνει στη συγκεκριμένη τέχνη.
Koldo Vio,
Παιδαγωγός Θεάτρου / Σκηνοθέτης

Κάθε Πέμπτη 7.00 - 9.00 μ.μ.


Δύο μασκοφόρες φιγούρες

Devised theatre (collaborative creation) Θέατρο Της Επινόησης

Το θέατρο ως εργαλείο συλλογικής δημιουργίας


Στον εργαστηριακό αυτό κύκλο καλούνται οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις βασικές αρχές και στρατηγικές του Devised theatre (όρος που καθιερώθηκε σε Μεγάλη Βρεττανία και Αυστραλία) ή collaborative creation (όπως ονομάζεται στην Αμερική).
Πρόκειται για τη διαδικασία παραγωγής παράστασης από μία ομάδα ανθρώπων, ξεκινώντας από το τίποτα, χωρίς προϋπάρχον θεατρικό κείμενο.
Αρχικά τα άτομα που θα συμμετέχουν θα πειραματιστούν πάνω σε ιδέες, εικόνες, θέματα από την καθημερινή ζωή, ή άλλα ερεθίσματα από τον ευρύτερο χώρο της τέχνης με παράλληλη διερεύνυση των προσωπικών τους επιθυμιών και ενδιαφερόντων.
Στη συνέχεια αφού επιλέξουν το θέμα συλλογικά θα αρχίσουν να δημιουργούν τη μορφή και το περιεχόμενο του τελικού παραστασιακού γεγονότος.
Η δυναμική της ομάδας και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελών της θα αποτελούν σε κάθε στάδιο του εργαστηρίου τον μοχλό ενεργοποίησης της δημιουργικότητας και της τελικής καλλιτεχνικής παραγωγής.
Απευθύνεται σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες και γενικότερα εργάτες του θεάτρου που θέλουν να διευρύνουν και να δοκιμάσουν την τέχνη τους πέρα από τα όρια ενός συγκεκριμένου θεατρικού έργου, ή να καταθέσουν την προσωπική τους εμπειρία και αντίληψη σε ένα ομαδικό δημιουργικό ταξίδι, και σε εμψυχωτές ομάδων που χρησιμοποιούν το θέατρο ως μέσο προσωπικής και κοινωνικής αλλαγής.
Ντιάνα Ζαχαροπούλου
Θεατρολόγος

Κάθε Πέμπτη 4.00 - 7.00 μ.μ.

Ένας άντρας κάθεται δίπλα σ' ένα τραπέζι κι εξηγεί

Μαθήματα σκηνοθεσίας θεάτρου

Κωδικοποιημένη μεταφορά επαγγελματικής εμπειρίας από το σκηνοθέτη θεάτρου Πέτρο Ζηβανό


Λεπτομέρειες σύντομα

Το τμήμα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο

Σεμινάρια

Ένα μονοπάτι σε αγρό

Σεμινάριο Υποκριτικής

Το σώμα της λέξης


Εισαγωγή στη σωματοδυναμική του λόγου. Πώς η λέξη εκφράζεται από το σώμα, βασιζόμενη στον ήχο και τη σημασία της. Η σημασία της χειρονομίας και η εφαρμογή της στη σκηνή. Μία πρώτη προσέγγιση των τριών βασικών κύκλων ενεργειακής συμπεριφοράς του ηθοποιού και η εφαρμογή τους στη δημιουργία χαρακτήρων.
Εισηγητής: Μιχάλης Σιώνας, Ηθοποιός/Σκηνοθέτης

2-3-4 Νοεμβρίου, 6.00 - 10.00 μ.μ.

 

 

 

 

 
Action Theater Drama Studio

Βρείτε μας στα social media

Action Theater Drama Studio 2024